Copiii invata imitandu-si parintii – pe Urbankid.ro

Eram inca gravida cand, stand de vorba cu Margarita, minunata mea prietena ecuadoriana specialista in free education parenting, mi-a explicat ca nu trebuie sa ii invatam pe copii ce sa faca. E de ajuns sa facem acel lucru noi insine, sa ii lasam sa asiste si dorinta de a face si ei ca noi va veni natural.

Recunosc, am cascat o gura mare la momentul ala si am intrebat-o… Poftiiiiim? In lumea din care veneam eu, in societatea in care traisem 33 de ani, parintii, profesorii, bunicii, unchii, matusile, vecinii si babele de la biserica sunt tot timpul cei care le spun permanent copiilor ce au de facut, de cate ori, de ce si cum se face exact.

Luati doar exemplul simplu al mersului in picioare al unui bebe de 7-8 luni. Nu avem rabdarea necesara de a-l astepta pe copil sa VREA si sa POATA sa mearga singur in picioare. Chestie care se intampla natural cu toti copiii din lumea asta, care sunt sanatosi si intregi psiho-motor, aproximativ intre 11 si 14 luni. Nu. Credem in schimb ca e de datoria noastra sa il punem in premergator, sa il sustinem de brate, sa il ridicam de jos si sa ii repetam, de cum a facut 7 luni, hai, mergi, mergi, hai copacel, mergi!

Continuarea articolului, in Editorialul Wow, Mamica! de pe Urbankid.ro, cu un click aici.

3 thoughts on “Copiii invata imitandu-si parintii – pe Urbankid.ro

 1. Imi plac foarte mult scrierile tale. Am descoperit nu de foarte mult timp blogul tau si imi merge la suflet,mai ales ca de 3 luni si jumatate invat zi de zi cum sa fiu mama, de la tanara mea profesoara :).
  Vroiam sa te intreb unde/cum si-a facut specializarea prietena ta in free education parenting. Imi doresc foarte tare sa incep un astfel de demers si nu am gasit prea multe informatii in acest sens.Multumesc !

  • Draga Bogdana,
   Margarita a fost vreme de 12 ani profesoara la scoala Pestalozzi din Ecuador, o scoala pe sistemul free education, care pune pe primul plan copilul si nevoile sale. Asa ca… nu stiu cum sa te ajut foarte mult. Poate doar cu mailul ei, sa ii poti scrie direct?
   Cu drag.

   • Cum sa nu, mi-ar fi de folos sa-i scriu. Stiu cate ceva despre metoda Pestalozzi si m-ar ajuta daca as sta de vorba cu cineva care are atat experienta practica. Oricum, iti multumesc pt disponibilitate!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *